Recent hadden de leden van de Vakgroep Erfgoedrestauratie de eer en het genoegen om de Franse Groepering van Historische Gebouwen en Monumenten (‘GmH’, onderdeel van de Franse Federatie van de Bouwsector) en de zgn. ‘Compagnons du Devoir (et du Tour) de France’ te verwelkomen in haar kantoren te Brussel. Het doel van dit bezoek was tweevoudig: enerzijds was het hoog tijd om aantal belangrijke onderwerpen en uitdagingen die de Erfgoedrestauratiesector aanbelangen te bespreken. Anderzijds waren de aanwezige Groeperingen sinds ruime tijd vragende partij voor een bezoek aan het gerenommeerde opleidingscentrum ‘La Paix Dieu’ dat – speciaal voor het bezoek van de Vakgroep en haar zusterorganisaties – werd geprivatiseerd.

De eerste dag werden, de algemene gekende problemen; vastgesteld waarmee de bouwsector in het algemeen, en de erfgoedrestauratiesector in het bijzonder, sinds meerdere jaren mee kampen. Tijdens deze besprekingen werd niet alleen stilgestaan bij het gebrek aan personeel, maar ook bij het chronisch tekort aan degelijke opleidings – en specialisatiemogelijkheden voor Erfgoedrestauratie-experten in Vlaanderen en omstreken, reden waarom er zoveel interesse was in de activiteiten van het opleidingscentrum “La Paix Dieu”. Tot slot werd ook even stilgestaan bij de redenen waarom vele jongeren klaarblijkelijk onvoldoende op de hoogte zijn van de aantrekkelijke carrièremogelijkheden binnen de Erfgoedrestauratiesector, wat tot heel wat boeiende discussie heeft geleid.

Voormelde besprekingen werden ’s avonds verdergezet in het restaurant “François”, gevolgd door een rondleiding op de Grote Markt van Brussel en een bezoek aan het stadhuis van onze geliefde hoofdstad, wat natuurlijk een ware traktatie was voor diegenen die onze hoofdstad nog nooit op deze manier hadden kunnen leren kennen.

De daaropvolgende dag trok het gezelschap van méér dan veertig belangrijke spelers in de Erfgoedsector naar “La Paix Dieu”, om aldaar kennis te maken met de leden van het Waals Agentschap Onroerend Erfgoed, die niet alleen dit bezoek mogelijk hebben gemaakt, maar ook meesterlijk in goede banen hebben geleid. Op het einde van het bezoek werd geklonken op de totstandkoming van een interregionale en internationale samenwerking die op termijn niet alleen heel wat vruchten zal afwerpen, maar ook de basis zal vormen van een aantal mooie, gezamenlijke initiatieven die strekken tot de voltooiing van onze collectieve missie: het veiligstellen van de toekomst van onze rijkelijk gevulde geschiedenis.